Madenciler depremde ‘pigdamı’ ile hayat kurtardı
Madenci olarak kullanılan “domuz adam” ve “dürtme vuruşu” aslında bir ağaç takviyesidir.
Bu sistem 100-150 tonluk yükü tavandan alıp zemine verdiği anda çekebilmektedir. Böylece çalışan madenciler bu destek ve garanti ile o enkazda rahat bir şekilde çalışabilirler.
Enkazdan 3-4 kat aşağı inebilirler.
Madenciler, sesi duyulan depremzedeyi, tahkimat yöntemleriyle 3-4 kat aşağı ilerletebildikleri enkazdan kurtarabiliyor.
Adıyaman’da arama kurtarma çalışmalarına destek veren gönüllü madenciler, kütüklerden yaptıkları tahkimatlarla enkazda güvenliği sağlayarak arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
“Adıyaman’a isteyerek geldik”
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görev yapan Bayram Soyay, 23 yıldır kurumda görev yaptığını belirtti. Deprem sonrası gönüllü olarak Adıyaman’a geldiklerini söyleyen Soyay, ilk gün saat 23.00’ten 05.00’e kadar 3 kişiyi canlı olarak kurtardıklarını, bundan çok memnun kaldıklarını ve motive olduklarını söyledi.
Kanalın çökmesini önlemek için konsolidasyon yöntemi
Maden yatağında açılan kanalın çökmesini önlemek için yapılan konsolidasyon formülü hakkında bilgi veren Soyay, şunları kaydetti:
Bunlar, madenciler olarak kullandığımız ‘domuz’ ağacı tahkimatlarıdır. Bu tavandan alıp zemine verdiği anda 100-150 ton yükü çekebilmektedir. Çalışanlarımızın da güvencesi ve desteği var. Bu takviyeyi yaptıktan sonra arkadaşlarımız kendi hayatlarını riske atmadan daha güvenli çalışıyorlar. Direk vurma dediğimiz ahşap direkler kullanıyoruz. Bu sayede arkadaşlarımız güvenli bir şekilde insanları göçükten çıkarmaya çalışıyor.